Materialer til ikonerne (Til blomster, Klik)
Listen over materialer er lang, men der er en nemmere version. Tag dine egne lærreder med, pensler og spatler. Så kan du slippe med at betale 175,- kr. i materialeudgifter og bruge af de materialer som står fremme. Se nedenstående liste.

Følgende materialer skal bruges på kurset:

1) 3 små færdig opspændte RAMMER (gerne flere) (max. A4 - 18x24 er et godt format at arbejde med - men ikke noget du skal!) Søstrene Grene rundt omkring i landet har mange formater på lærreder. www.grenes.dk

2) Ark af "SLAGMETAL" (populært også kaldet bladguld/sølv - men skal ikke forveksles med ægte bladguld) i guld og sølv + tilhørende LIM (i fagsprog kaldet guldgrund). Denne lim fås i forskellige udgaver. Til kursusbrug anbefales en der tørrer på 30 min eller mindre. (La Doratura, spritbaseret, fås hos www.kunstartikler.dk, som har en fysisk forretning på Amagertorv, der også har mange af de andre materialer.

3) En tube POLYFILLA (SANDSPARTEL EL. LIGN) PÅ vandbasis.

4) En METALSPARTEL med spids

5) Gode bløde PENSLER til akrylmaling. Søstrene Grene har nogle fine rødhårede eksemplarer. Galleria er dyrere. 2 pensler er nok, en stor og en lille.

6) AKRYLMALING (God kvalitet f.eks.Windsor & Newton) i farverne hvid, sort (min. 120 ml af hver). Desuden grundfarverne process gul, magenta, cyan i små tuber + en brændt umbra, som er god at knække de klare farver med. (Netto/Faktas Marie-farver er intet værd. Farverne er grumsede og blander dårligt.

7) Klar vandbaseret LAK

8) SHELLAK

9) SKUMGUMMISVAMPE

10) Tomme, vaskede MÆLKEKARTONER, ELLER VINYL RESTER (til brug når vi skærer skabeloner)

11) Et par små tuber OLIEFARVER (gerne nogle ældre rester, ellers af mærket Rembrandt i farverne Indigo (blå), Asfalt (varm brun), Transparent Oxide Red (lysende orange)(f.eks.) Vi bruger det til at gnide ind i overfladen med og kan variere farvestyrken med mængde og tryk - men alt det lærer du mere om.
De mange teknikker kan også bruges til andet end ikoner, inspirationen og ideerne til det "andet" kommer mens man arbejder.


Eleverne medbringer ofte genstande til at sætte på ikonerne - som f.eks. aflagte brocher og andre smykker, knive og gafler, gamle skrifter med mere. Det er altsammen med til at skabe helt personlige ikoner.
Arbejdsgang - i store træk - for moderne ikoner
(© Nini Larsen Duncan)

1) Tegn en skitse, marker hvor dine guld/sølv-figurer skal være.

2) Mål dit lærred op, og marker midten.

3) Placer din skabelon, og støb figuren i polyfilla.

4) Slib figuren, når den er tør.

5) Mal med sort akryl under sølvfigurer. Mal med mørk rød akryl (indian red, engelskrød, brændt sienna) under guldfigurer.

6) Læg guldgrund på. (Lim som laver en klæbende overflade, hvor slagmetallet sætter sig). Følg brugsanvisning for “din” guldgrund.

7) Læg slagmetal på. Lad det glide forsigtigt fra beskyttelsespapiret over på din figur. Brug en blød, blød pensel til at “male” alle luftbobler ud med.

8) Læg en beskyttende lak på. Shellac til guld, klar vandbaseret møbellak til sølv. Det skal du ikke gøre, hvis du ønsker at ætse-patinere f.ex. guldet med eddike.

9) Mal hele lærredet med mørk baggrundsfarve (sort eller brun) så figurens form står stramt - uden synlige sprækker ved kanterne. Husk også siderne af lærredet.

10) Patiner eventuelt din figur. Sølvfigurer med sort akryl, som hurtigt tørres af igen med en fugtig klud. Guldfigurer med en mørk brun eller mørk rød.

11) Læg den hvide akryl på med spartel. Og lad det tørre helt.

12) Oliefarven, der er blandet med 5% siccativ (tørrelse til oliefarver) gnides ind.

13) Lim tekster på med tapetklister når oliefarven er helt tør.

14) Stencilskrift m.m. lægges på til allersidst - også når oliefarven er helt tør. Husk at lave en let klæbende bagside.

15) Fastgør genstande med 2-komponentlim eller med en ståltråd, som fæstnes på bagsiden af lærredet.